Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλώσεις, στις ευρωπαϊκές πόλεις, κατά της λιτότητας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της, πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στην Φρανκφούρτη το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση Blockupy. Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κτίριο, ενώ αρκετοί εξ αυτών, όπως επίσης και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές. Κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και σε Λισαβόνα και Μαδρίτη.
Χιλιάδες πολίτες -7.000 σύμφωνα με την αστυνομία και 20.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές- πραγματοποίησαν αρχικά ειρηνική πορεία στην Φρανκφούρτη, με πανό και συνθήματα όπως «ΔΝΤ- έξω από την Ελλάδα» και «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».



Ωστόσο, δεν άργησαν να ξεσπάσουν βίαια περιστατικά. Αστυνομικοί απάντησαν με χρήση βίας σε μικρές ομάδες κουκουλοφόρων που πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Η γερμανική αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και γκλομπ κατά των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν πρώτες βοήθειες.




Το κίνημα Blockupy, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την αστυνομία ότι επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης και ότι εμπόδισε μια νόμιμη κινητοποίηση. «Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς», τόνισε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν. Η αστυνομία αντέτεινε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ' επανάληψη επίθεση από μικρή ομάδα διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία η χρήση βίας.




Συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς (Verdi, IG Metall, το κόμμα Die Linke, Attac, κ.ά.) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Blockupy για τη διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία αποτελεί συνέχεια της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά της λιτότητας με τη συμμετοχή άνω των 3 χιλιάδων ατόμων, κατά την οποία απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στα γραφεία της Deutsche Bank. Υπήρξαν τραυματίες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους και ξέσπασαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση πιπεριού.




«Θέλουμε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι η πολιτική της ΕΚΤ και της τρόικας, υπό την επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αποτελεί λύση» δήλωσε ο Ρολάντ Σις, εκπρόσωπος της Blockupy.




Διαδηλώσεις και σε Ισπανία & Πορτογαλία

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, όπου διοργανώθηκε παρόμοια κινητοποίηση, οι διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.

Αριστερά κόμματα και οργανώσεις έκαναν έκκληση για διαδηλώσεις και στη Μαδρίτη, κοντά στο Κοινοβούλιο, τόπο πολλών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τους τελευταίους μήνες.Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται το χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Επεισόδια στη διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Φρανκφούρτη

 



Χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και γκλομπ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση του κινήματος Blockupy στη Φραγκφούρτη που αντιδρά στη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.



Περίπου 7.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία και πολλοί από αυτούς κρατούσαν πανώ με συνθήματα όπως "Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα" και "Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο". Η έναρξη της κινητοποίησης ήταν ειρηνική αλλά στη συνέχεια μικρές ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και καπνογόνα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν δυναμικά. Πολλοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Διαδηλώσεις εναντίον της τρόικας των διεθνών πιστωτών -ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ-επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση της Παρασκευής στη Φραγκφούρτη, όταν οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να αποκόψουν την πρόσβαση στα γραφεία της ΕΚΤ και την έδρα της Deutsche Bank.
Σήμερα ωστόσο οι αστυνομικοί σταμάτησαν τους διαδηλωτές προτού πλησιάσουν στο κτίριο της ΕΚΤ. Σε ανακοίνωσή του το κίνημα Blockupy κατηγορεί την αστυνομία ότι θέλει "να κλιμακώσει την ένταση" και ότι σταμάτησε μια νόμιμη κινητοποίηση. "Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς", είπε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν.
Η αστυνομία από την πλευρά της απάντησε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ' επανάληψη επίθεση από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και κατέστη αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί βία.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟhttp://news247.gr

«Όχι» στη λιτότητα από χιλιάδες διαδηλωτές

 

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και της διάσωσης των τραπεζών, στη Φρανκφούρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντικαπιταλιστικής συμμαχίας Blockupy. Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Λισαβόνα
Με αφορμή τα 15 χρόνια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συμμαχία Blockupy διοργάνωσε πορεία και συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις χώρες της κρίσης.

Οι διαμαρτυρίες του αντικαπιταλιστικού κινήματος στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής διαχείρισης της ευρωκρίσης, η οποία όπως υποστηρίζει η Blockupy εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών.




Η συγκέντρωση, στην οποία μετείχαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις αστυνομία, και πάνω από 20 χιλιάδες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ξεκίνησε ειρηνικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και γκλομπς, ενώ απομόνωσαν περίπου χίλιους διαδηλωτές, που στην πλειονότητά τους φορούσαν κουκούλες, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας μερικοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.


Στην πορεία συμμετείχαν και ακτιβιστές από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Make love no money», «Μαζί ενάντια στην εξουσία των τραπεζών» και «Έξω από την Ελλάδα η Τρόικα και το ΔΝΤ».


«Η διαμαρτυρία μας είναι ειρηνική, αλλά είναι και αποφασιστική», δήλωσε η πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ, και πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους «δεν συνιστά σύγκρουση μεταξύ λαών», αλλά «μεταξύ αυτών που είναι πάνω και αυτών που είναι κάτω».


«Παλίρροια» στην Ισπανία

Η κινητοποίηση των Ισπανών οργανώθηκε από την «Παλίρροια των Πολιτών», η οποία καταγγέλλει «τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις» που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πρωτεύουσα.



Πορτογαλία: «Έξω η τρόικα»
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Λισαβόνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φτάνει», «Έξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.
Οι πορτογάλοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του απολιτικού κινήματος «Que se lixe a troika» και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974. Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της αριστεράς, όπως και ο γενικός γραμματέας του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι προς κυβέρνηση: «Παραιτηθείτε»


Χιλιάδες Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα καθ' υπαγόρευση της τρόικας, και ειδικά για την ανακοίνωση της δεξιάς κυβέρνησης Κοέλιου για τη δρομολόγηση εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού από τον δημόσιο τομέα.
«Ζητούμε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, την οποία αρκετά έχει καταστρέψει» δήλωσε η συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των σωματείων της δημόσιας διοίκησης Άνα Αβόιλα, επικεφαλής της πορείας των διαδηλωτών προς το υπουργείο Οικονομικών.
Βάσει του προγράμματος λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που συμφώνησε τον Μάιο του 2011 η Πορτογαλία με την τρόικα έναντι της χορήγησης δανείου 78 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσους Κοέλιου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισεκ. ευρώ έως το 2015, που προβλέπουν για φέτος περικοπές επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Οι νέες περικοπές θα γίνουν εφικτές κατά κύριο λόγο μέσα από «ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων μέσω διαπραγμάτευσης, που ήδη προετοιμάζεται» ανακοίνωσε ο Κάρλους Μοέντας, αναπληρωτής υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Τα σωματεία πρόκειται να συμβουλεύσουν τους εργαζόμενους να αρνηθούν τις εθελούσιες αποχωρήσεις που θα τους προτείνει η κυβέρνηση» ήταν η άμεση αντίδραση της Αβόιλα.
Μετά το πέρας της έβδομης τριμηνιαίας αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δανεισμού της, η Πορτογαλία πέτυχε την Παρασκευή να της χορηγηθεί από τους πιστωτές της παράταση ενός έτους, έως το 2015, προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Ισπανία: Νεαροί δείχνουν τα οπίσθια τους στην τρόικα


Το γύρο του διαδικτύου κάνει φωτογραφία νεαρών Ισπανών να δείχνουν τα οπίσθιά τους ενώ διαδηλώνουν κατά της τρόικας.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας με κεντρικό σύνθημα «Ολοι ενωμένοι ενάντια στην Τρόικα».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr


Τι θέλει να πει η Γερμανίδα με το πλάκατ;


Ταχρίρ-Σύνταγμα-Ταξίμ



Ταχρίρ-Σύνταγμα-Ταξίμ

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώθηκε στις εκτεταμένες διαδηλώσεις που σημειώνονται από το πρωί στην Φρανκφούρτη. Η Γερμανίδα με το πλακάτ να γράφει Ταχρίρ-Σύνταγμα-Ταξίμ θέλει να δώσει ένα μήνυμα συνέχειας στις σημερινές διαδηλώσεις που σημείωνονται στην Κωνσταντινούπολη αποδίδοντάς τους πολιτικό τόνο. Από την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ξεκίνησε η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη ενώ το Σύνταγμα ήταν το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη πριν δύο καλοκαίρια με τους διαδηλωτές να ακοκηρύσσουν το πολιτικό σύστημα, τσουβαλιάζοντας πρόσωπα, πρακτικές και αξίες. Στην πλατεία Ταξίμ, το κέντρο των διαδηλώσεων στην Τουρκία βρυχάται το τέρας της ανατροπής του κράτους Ερντογάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *