Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται σε κατά φαντασίαν έσοδα…


Πώς θα αποπληρώσει η Ελλάδα ένα τεράστιο χρέος που φτάνει το 170% του ΑΕΠ της ,με καταρρέουσα οικονομία αναρωτιέται η Wall Street Journal , και υπονοεί πως ο μόνος τρόπος είναι το κούρεμά του.
Κανείς, όμως, εδώ στην Ελλάδα – ούτε εντός του υπουργείου Οικονομικών – δεν αναρωτιέται πώς θα αποπληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα χρέη τους στις τράπεζες , στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύστερα από μια τετραετία συνεχούς μείωσης του εισοδήματος τους . Όταν, μάλιστα, καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν , όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής παλαιών οφειλών , αλλά και εξ αιτίας αύξησης δυσβάστακτων φόρων και έκτακτων εισφορών και σε μια εποχή όπου το εισόδημα έχει πια καταρρεύσει με το ΑΕΠ επίσημα, να έχει μειωθεί κατά 25 % και ανεπίσημα 30 %.
Το βασικό ερώτημα είναι ,πώς μπορείς να πάρεις περισσότερα από κάποιον που βγάζει λιγότερα αφού είναι γνωστό ότι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”;
Σ’ αυτό το ερώτημα το υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά, απλά καταγράφει σ ένα χαρτί τι πρέπει να εισπράξει , περνά στον προϋπολογισμό και στους σχεδιασμούς του τα κατά φαντασία έσοδα , και πορεύεται έως ότου έρθει η ώρα της τρόικας . Τότε διαπιστώνεται ότι έπεσε έξω στους υπολογισμούς , επιβάλει νέους φόρους , όπως έκανε ακόμα και αυτό το καλοκαίρι και συζητά τρίτο πακέτο βοήθειας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αλλά και τραγικά :
- Στα δυο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ , ασφαλισμένοι και επιχειρήσεις χρωστούν 14 δισεκατομμύρια .Στη σχετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές , μπήκαν μόνο 15.627, σε σύνολο 730.000 για να αποπληρώσουν σε δόσεις χρέη μόνο 131 εκατ. ευρώ
- Ίδια εικόνα και στις εφορίες .Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ . Για πολλές από αυτές η είσπραξη θεωρείται ανέφικτη , παρά ταύτα παραμένουν στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά στην εφορία χρωστούν 2.174 420 φυσικά και νομικά πρόσωπα !!!
- Στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια . Στο “κόκκινο” βρίσκονται περισσότερα από 350 000 στεγαστικά δάνεια. (στοιχεία ΝΕΩΝ)

Δηλαδή, διαπιστώνεται ότι το χρέος των ιδιωτών αθροιστικά , προς τις τράπεζες την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αγγίζει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το δημόσιο χρέος υπήρξε “κούρεμα” , και τώρα συζητείται νέα απομείωσή του. Για το ιδιωτικό χρέος παρόμοια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του. Γιατί ούτε οι …οικονομικοί εγκέφαλοι της πλατείας Συντάγματος πιστεύουν ότι μπορεί να αποπληρωθεί σ’ ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αυτό το ιλιγγιώδες ποσό . Αντί, λοιπόν, να κρύβονται πίσω από νέους φόρους , από ανόητες ιδέες - όπως αυτή της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης που δεν απέδωσε και την πληρώνουν άλλοι να κερδοσκοπήσει συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών που έχει στοχοποιηθεί για φοροδιαφυγή – ας προσφέρουν ανάσα σε όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε με κούρεμα, είτε με πλήρη απαλλαγή από τους τόκους είτε με πραγματική ρύθμιση των οφειλών σε μεγάλο βάθος χρόνου και σε πραγματικά μικρές δόσεις.

Μήπως έτσι συμβάλλουν λίγο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Διαφορετικά, το ταμείο του δημοσίου θα είναι πλούσιο στα …χαρτιά αλλά άδειο.

REBLOGGEDhttp://harryklynn.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *