Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Ο ΠΛΗΡΗΣ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ






LISTA
                                            ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: http://www.newsbomb.gr
Τα όσα έχουν συμβεί και τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την περιβόητη πια “λίστα Λαγκάρντ” συνιστούν, τουλάχιστον, τον πλήρη αυτοεξευτελισμό του πολιτικού κατεστημένου, που έχει οδηγήσει την πατρίδα μας στο γκρεμό.
-Οι “βόλτες” τής λίστας από συρτάρι σε συρτάρι και από γραφείο σε γραφείο και η απόκρυψη – μή χρησιμοποίησή της για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, την ώρα που λαμβάνονταν σκληρά μέτρα σε βάρος των χαμηλότερων στρωμάτων τού ελληνικού λαού.
-Η δίωξη του δημοσιογράφου, που την έφερε στο φως, σε συνδυασμό με την απόρριψη τής πρότασης της αντιπολίτευσης για την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου της απόκρυψής της.
Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα, δείχνουν ποιό είναι το ποιόν τού πολιτικού προσωπικού, που κυβέρνησε και συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα.
Αν προσθέσουμε τώρα και τα όσα ακούγονται περί παραγραφής τών ποινικών ευθυνών (γιατί άραγε δεν αισθανόμαστε καμία έκπληξη;), εύκολα αντιλαμβανόμαστε, ότι, τα όσα διαδραματίζονται τώρα, είναι άλλη μία πράξη τής θεατρικής παράστασης, στην οποία είμαστε θεατές εδώ και πολύ καιρό.
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω… όλα τα υπόλοιπα τα έχουν πει και συνεχίζουν να τα λένε οι ίδιοι, από μόνοι τους, αυτοεξευτελιζόμενοι και αλληλοκατηγορούμενοι.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διαβάστε, δείτε, ακούστε και κρίνετε:


1) Η αμαρτωλή ζωή της λίστας Λαγκάρντ

Το Σεπτέμβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για τα CD με ονόματα καταθετών στην Ελβετία που κυκλοφορούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης απαντάει στις 17 Σεπτεμβρίου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα πάρει επειδή η Ελβετία τα θεωρεί προϊόν εγκλήματος!
Το ίδιο πρόβλημα βέβαια δεν ισχύει για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία κ.λπ. που τα χρησιμοποιούν για να φορολογούν. Η Γερμανία μάλιστα αγόρασε άλλο ένα CD έναντι 3,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ μόνο το 2010 τα CD τής απέδωσαν φόρους 1,6 δισ., σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει (22/09) ότι η λίστα Φαλτσιάνι (που μετονομάστηκε σε λίστα Λαγκάρντ) ήρθε στην Ελλάδα και είναι εξαφανισμένη. Το θέμα συζητείται. Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου λέει «την έδωσα στο ΣΔΟΕ», το ΣΔΟΕ αρνείται ότι έχει παραλάβει επίσημα τέτοια λίστα.
Ένα ρεπορτάζ της Financial Times (!) καλύπτει κενά που άφησε το ελληνικό ρεπορτάζ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι έμαθε το θέμα από τις εφημερίδες! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ το οποίο μάλιστα εξέτασε δειγματοληπτικά (!) κάποια ονόματα.
Πιεζόμενος από δημοσιογράφους ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών, κυρίως το Ευάγγελο Βενιζέλο, που τον διαδέχθηκε. Μίλησε όμως για νομικά προβλήματα που ανέκυπταν καθώς η λίστα αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.
Η λίστα φαινόταν χαμένη τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να προκαλεί οργή και θυμηδία ταυτόχρονα. Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει ότι έχει αντίγραφο και το δίνει στην κυβέρνηση! Ταυτόχρονα προκαταβάλλει τις αρχές λέγοντας πως «δεν είναι αξιοποιήσιμη». (Ολόκληρη η δήλωση εδώ) Από εκεί μαθαίνουμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου την είχε πάρει στα τέλη του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και την έδωσε στον ΓΓ του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη τον Ιούνιο 2011.
Η κυβέρνηση την παραδίδει στο ΣΔΟΕ. Ο Ι. Διώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα 99,5 δικαιολογείται για την αδράνεια λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».
Αρχές Οκτωβρίου, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλεί τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Σαχινίδη και τον νυν υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».
Λίγες ημέρες αργότερα, ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, «βρίσκει» τη λίστα και τη δημοσιεύει. Ακολουθεί η δίωξή του από τις αρχές για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Τελικά, στις 6 Δεκεμβρίου, αποφασίζεται να μεταβιβαστεί στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, ή για παρένθετα πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίζει στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το εάν θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ακροάσεις προσώπων.
Στις 21 Δεκεμβρίου, το αντίγραφο της πρωτότυπης λίστας αποστέλλεται εκ νέου από τη Γαλλία και παραλαμβάνεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη σύγκριση των στοιχείων της παλιάς με τη νέα. Όπως προκύπτει, υπάρχει μια διαφοροποίηση, που αφορά τρία πρόσωπα -κι ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση με στοιχεία από το Taxis- που συνδέονται με δύο λογαριασμούς. Τα στοιχεία αυτά «δείχνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ - http://tvxs.gr

2) Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πίσω από τα κρυμμένα πρόσωπα της Λίστας

Τέσσερα νέα πρόσωπα, συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ. Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είχαν αφαιρεθεί, φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν ο ένας 1.222.000 δολάρια ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός.
Αυτό έδειξε η σύγκριση των δύο καταλόγων από την έρευνα που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Παράλληλα εμφανίζεται και τέταρτο πρόσωπο σε κίνηση λογαριασμού.
Σύμφωνα με το Βήμα, -και όπως δήλωσε πριν από λίγο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες-, τα αρχεία που έφτασαν από το Παρίσι είναι, συνολικά, 2062 και τα τρία πρόσωπα έχουν δύο λογαριασμούς.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο πολιτικός που κρύβεται πίσω από τους συγγενείς του έχει σχέση και με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων.
Ο συνολικός φάκελος θα πάει σήμερα Παρασκευή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή και πριν από λίγο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής συναντήθηκε με τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη για να του δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την έρευνά τους.
Η διαδικασία αξιολόγησης
Εκτεταμένη αξιολόγηση για τις αλλαγές που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των καταλόγων, εκείνου που έφτασε από το Παρίσι και εκείνο που έχει παραδοθεί νωρίτερα, όπως φαίνεται επεξεργασμένο στην Ελλάδα, στις αρμόδιες αρχές (λίστα Λαγκάρντ), περιέχει ο φάκελος που έχει φτάσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σήμερα προωθείται στη Βουλή.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τα βασικά ευρήματα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, μετά την εξέταση της λίστας που έφτασε, με κινηματογραφικό τρόπο, στη χώρα μας παραμονή Χριστουγέννων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η διαφορά βρίσκεται σε τρία αρχεία που περιέχουν τρία νέα ονόματα και ένα ακόμα που ερευνάται.
Οι εισαγγελείς στις αξιολογήσεις τους επισημαίνουν ότι η λίστα που παραδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών _ όπως ειπώθηκε ρητά στην τριμελή επιτροπή που την παρέλαβε _ προέρχεται από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι η ίδια με αυτήν που εστάλη στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια.
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κληθεί τώρα να αξιολογήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας με την αλλαγή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής έχει καλέσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω διευκρινίσεις σε σημεία που δεν είναι αρκετά σαφή.
Πληροφορίες επιμένουν ότι οι δύο εισαγγελείς στο φάκελο που έστειλαν στον Αρειο Πάγο με τελικό προορισμό τη Βουλή, έχουν εκτυπώσει ακόμα και καρτέλες από τα σημεία των δύο καταλόγων, όπου παρατηρούνται διαφορές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πορεία και κίνηση λογαριασμού με δικαιούχο που είχε πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλο πριν από 22 χρόνια.
Εάν το ΗΟΤ DOC δεν δημοσίευε τη Λίστα, θα υπήρχε άραγε αίτημα να ξαναέρθει;
Η νέα Λίστα με τις -τελικά- 2.062 καρτέλες δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εμφανιζόταν ακόμα ως σωτήρας -και ο κ. Βενιζέλος ως «αφηρημένος», εάν πρώτο το ΗΟΤ DOC δεν είχε δημοσιεύσει την λίστα Λαγκάρντ με τις 2.059 καρτέλες με τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC, για τη δημοσίευση των οποίων διώκεται ακόμη το περιοδικό και ο εκδότης του, Κώστας Βαξεβάνης.

ΠΗΓΗ - http://www.koutipandoras.gr

3) Ο αποκαλυπτικός διάλογος της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ο διάλογος είναι από την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Οκτώβριος 2012).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν το πρωτοκόλλησα το έγγραφο όταν έλαβα την λίστα ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αφού είχατε λάβει την λίστα τότε γιατί είπατε ψέματα σε δύο ερωτήσεις στην βουλή;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν είχα πρωτοκολλήσει το έγγραφο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε πού βγάλατε το CD και σε ποιον το δώσατε και αφήστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Πείτε μας σε ποιόν έχετε παραδώσει το CD αφού δεν καλύπτετε κανέναν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δικαιούται να εμφανίζεται θιγμένος. Πρέπει να τον αφήσουμε να μας πει αυτά που θέλει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπό την έννοια ότι ο καθένας δικαιούται να λέει ό,τι θέλει. Είπε ότι δεν καλύπτει. Να μας πει το πρόσωπο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτάτε, αν διαβεβαίωσα ότι δεν θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Μου λέτε ότι υποβαθμίζεται η λίστα. Δεν υποβαθμίζω απολύτως τίποτα, έκανα έναν απλό υπολογισμό και είπα ότι σε σχέση με άλλα στοιχεία η σημασία που δίδεται στα συγκεκριμένα στοιχεία από τη Γαλλία είναι υπερβολική. Αυτό το πιστεύω και εφόσον το πιστεύω, το λέω. Θεωρώ ότι υπάρχουν άλλες πολύ πιο σημαντικές πηγές και της …, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είναι νομίμως αποκτημένα και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απευθείας καταλογισμό 2,5 – 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι απείρως πιο σημαντικά από τα συγκεκριμένα στοιχεία. 2,5 – 3 δισ. είναι αυτά που έχει πει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών με βάση το γεγονός ότι από τα 22 δισ. που έχουν βγει έξω περίπου τα 6 δισ. θεωρούν ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και άρα με έναν υπολογισμό τα έβγαλαν αυτά.
Άρα, λοιπόν, η αίσθηση η οποία επιχειρείτε να δώσετε, ότι δηλαδή εγώ κατά κάποιο τρόπο προσπαθώ επειδή με βολεύει, επειδή έχω κάτι να κρύψω να υποβαθμίσω τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι απολύτως λάθος και παραπλανητικά. 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό δημόσιο, καλά θα είναι από οπουδήποτε, τα χρειάζεται γιατί όσα παίρνει από παρόμοιες καταστάσεις φοροδιαφυγής τόσο λιγότερο πρέπει να κάνει από άλλες περικοπές στις οποίες και εσείς αναφερθήκατε.
Ρωτάτε, εάν έγινε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Το απάντησα ήδη, το επαναλαμβάνω, όχι δεν έγινε. Δεν έγινε διότι η στάθμισα ότι το απόρρητο των στοιχείων ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε να κάνω οποιοδήποτε είδος πρωτόκολλο στο Υπουργείο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο σας το σταθμίσατε ή σας συμβούλεψε κάποιος; Θα επανέλθω. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζετε. Όταν προεξοφλείτε ότι θα επανέλθετε που σημαίνει ότι θα μείνουν αναπάντητες ερωτήσεις, σημαίνει ότι εσείς έχετε σκοπό άλλον από αυτό που θέλουμε. Περιμένετε να δούμε τι απαντήσεις θα μας δώσει. Δεν είναι δείγμα καλοπιστίας αυτό που κάνετε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα δεν έχω σκοπό τον αναπροσανατολισμό και ούτε διοχετεύω ρήσεις με προσβολές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντόπουλου, ήμουν Υπουργός Οικονομικών για σχεδόν δύο χρόνια και κλήθηκα να κάνω μια σειρά από σταθμίσεις και αποφάσεις τις οποίες σας εύχομαι ειλικρινά να μη χρειαστεί ποτέ να πάρετε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σας ανάγκασε κανείς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να μην κάνετε ερωτήσεις; Δεν κάνουμε διάλογο εδώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θα λέμε ότι πρέπει να δείξουμε και κατανόηση γιατί δεν ήθελε ποτέ να το κάνει. Μπήκε μια ολόκληρη χώρα στο άρμα της τρόικα και εδώ θα λέμε ότι «κρίμα δεν ήθελα ποτέ». Προστάτευστε τον όπως και τον κ. Βενιζέλο, κ. Νεράντζη. Για να καταλαβαίνουν όλοι το τι γίνεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Άρα, λοιπόν, παρελήφθη ένα CD, έγινε ένα αντίγραφο για λόγους ασφαλείας, το πρωτότυπο μαζί με το συνοδευτικό έγγραφο παραδόθηκαν για αρχειοθέτηση, δηλαδή ζήτησα από το γραφείο μου να το φυλάξουν κάπου εμπιστευτικά χωρίς να εγγραφεί σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα σε ποιον άνθρωπο;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με την εντολή του προεδρείου μην απαντάτε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Να δούμε τι θα γίνει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καταγράφεται ότι ο κ. Νεράντζης δεν θέλει να καταγραφεί σε ποιον είναι αυτή τη στιγμή σήμερα το CD. Εσείς συντηρείτε τη συσκότιση, συντηρήστε την και άλλο για να καταλάβουν όλοι ότι γίνεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, εάν εκτυπώθηκαν 2000 αρχεία. Η απάντηση είναι όχι. Είπατε ότι ο κ. Διώτης αναφέρθηκε σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Δόθηκε ένα stick στο οποίο υπήρχαν δύο χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είπε ότι υπήρχε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Εσείς λέτε 2000. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, τι πληροφορίες έχουν τα αρχεία. Απάντησα ότι έχουν πληροφορίες για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για το υπόλοιπο των καταθέσεων το οποίο θυμίζω το οποίο σταματούσε κάποια στιγμή όταν τα έκλεψε αυτά ο Φαλτσιανί που ήταν το 2006 – 2007, δεν ξέρω πότε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι το 1995, λοιπόν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Μιλήσατε για την υπόθεση καλοκαίρι 2010 και κατά πόσον ανασκεύασε την κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω ότι κ. Βενιζέλος ήταν σαφής στην αρχή της τοποθέτησής του είπε και μάλιστα αρκετές φορές ότι τα στοιχεία είχαν έρθει την άνοιξη του 2010, στη συνέχεια διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι αρχικές συνεννοήσεις έγιναν ποτέ, αλλά ότι έχει ακούσει εμένα να λέω ότι τα στοιχεία ήρθαν αργότερα. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και το πρωί, ότι παρελήφθησαν τον Οκτώβριο το είπα και το επαναλαμβάνω.
Ξεπερνώ ότι επιφύλαξα στον εαυτό μου την πρωτοκαθεδρία της υπογραφής του μνημονίου. Θα γνωρίζετε, ίσως, ότι σε όλες τις χώρες…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Εσείς ξεπεράστε το. Αλλά ξέρετε δεν είναι μόνο δικό σας θέμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, οπωσδήποτε θέλετε να μετατρέψετε αυτή τη συζήτηση σε ένα κατηγορητήριο. Είναι επιλογή σας, αυτοί που παρακολουθούν θα το κρίνουν και όπως είναι και η επιλογή δική μου να σας πω ότι σε όλες τις χώρες οι οποίες υπογράφουν παρόμοια στοιχεία γιατί υποθέτω ότι για παράδειγμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας που θα υπογράψει μνημόνιο προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας προδότες. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει μια πάγια τακτική ότι ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει το μνημόνιο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτοί που εγκαινιάσατε εσείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Είναι χαριτωμένο το γεγονός ότι με διακόπτεται συνέχεια, αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι. Η προσπάθεια την οποία κάνετε να συνδέσετε με τις ερωτήσεις σας τη λίστα από τον Απρίλιο 2011, άρα λέτε την είχατε πριν από μνημόνιο, λες και σημαίνει κάτι αυτό. Επειδή την είχαμε, λέει πριν το μνημόνιο, δεν την είχαμε πριν το μνημόνιο. Η λίστα αυτή ήρθε, όπως είπα, τα στοιχεία αυτά είδαν τον Οκτώβριο του 2010. Να μην επαναλάβω τον εαυτό μου τρεις φορές.
Αναφερθήκατε σε ένα δημοσίευμα για CD με φοροφυγάδες το οποίο αγοράζει η Κυβέρνηση με 7,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει 2650 ονόματα. Όλα αυτά είναι μυθεύματα, όπως τα περισσότερα από τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν γραφεί για τα ζητήματα αυτά. Αναφερθήκατε σε άλλο δημοσίευμα στις εφημερίδες «Αποκαλύψεις», ίσως το γεγονός ότι αυτή η εφημερίδα δεν υπάρχει πλέον κάτι και να σημαίνει, το οποίο λέει ότι ο Παπακωνσταντίνου μπλόκαρε την αγορά CD, δεν ισχύει διότι ποτέ δεν υπήρξε μια σοβαρή πρόταση.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
Σας ρώτησα, επίσης, αν έχετε επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εν όψει της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων. Σας ρώτησα για τον κ. Διώτη, για τον κ. Καπελέρη, για τον κ. Πλασκοβίτη, για τον Μπίκα και για τον κ. Μπάνο. Σας έκανα αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Δε μου απαντήσετε για να ακούσει η Επιτροπή, όχι εγώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωνσταντόπουλου, συμπληρώνετε σε ενάμιση λεπτό, μια ώρα. Αυτή η αδυναμία να διατυπώσετε ερωτήσεις σε μια ώρα είναι άνω ποταμών. Τελειώστε επιτέλους.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω ερωτήσεις και δεν παίρνω απαντήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλει απαντάει, αν δεν θέλει δεν απαντάει. ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος σας είπε ότι αν θέλει απαντάει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το σταθμίζουμε εμείς αυτό. Στα δικαιώματά του είναι και η μη απάντηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δεν είναι, κύριε Πρόεδρε. Διαβάστε τις διατάξεις. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πώς δεν είναι τώρα; Παρακαλώ σε δύο λεπτά να έχετε ολοκληρώσει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τέλειωσα. Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι έχω απαντήσει στα περισσότερα ερωτήματα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά αν θέλετε θα διατρέξω και θα απαντήσω σε κάποια. Ρωτάτε για έβδομη φορά «σε ποιον παραδώσατε» και δε σας άρεσε η απάντησή μου. Λυπάμαι, αυτή είναι η απάντησή μου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομα κ. Παπακωνσταντίνου, σας ρώτησα. Σε ποιον άνθρωπο; ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα ότι έδωσα στο γραφείο μου και δε θα κάνουμε διάλογο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το ορίσετε εσείς. Πρέπει να πείτε σε ποιόν το παραδώσατε. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απαντά εκείνος. Απαντήστε, κ. Παπακωνσταντίνου και κλείνει αυτή η ερώτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Με ρωτήσατε πώς από τα 2.000 αρχεία βλέπει κανείς τα μεγαλύτερα ποσά. Αυτό γίνεται ανοίγοντας και βλέποντας τα αρχεία για να δει κανείς τα ποσά. Μιλήσατε για το δημοσίευμα στο «Ποντίκι». Λυπάμαι πάρα πολύ αν θεωρείτε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι η βάση μιας ολόκληρης επιχειρηματολογίας την οποία είχε το δημοσίευμα. Είναι απολύτως αναληθές. Ποιος είναι ο σκοπός μας για τη χρήση των πληροφοριών; Η ανακάλυψη των στοιχείων φοροδιαφυγής, είναι η απάντηση. Πού είναι τα στοιχεία; Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ, πλέον.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το αντίγραφο είναι. Το πρωτότυπο που είχατε εσείς δε μας λέτε που είναι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον να δώσει την απάντηση που εκείνος νομίζει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Η απάντηση στο ερώτημα που κάνετε είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας εμπιστευτούμε, δηλαδή, μας λέτε, ότι αυτό που παραδώσατε είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που κατέχετε και δε μας λέτε πού βρίσκεται.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παπακωνσταντίνου, προχωρήστε παρακάτω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν νομίζετε ότι θεωρώ ότι μπορώ να σας πείσω με οτιδήποτε από αυτά που λέω, είσαστε πολύ γελασμένη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Σας ζητώ να απαντήσετε σε ποιον δώσατε το CD.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, αφήστε τον να απαντήσει όπως νομίζει εκείνος. Δε θα του υποδείξετε και αυτό. Αφήστε τον.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει το πρωτότυπο από τις γαλλικές αρχές. Ρωτάτε αν διαψεύδω τον κ. Διώτη για ένα αρχείο. Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι νομίζει ότι είναι ένα αρχείο. Εγώ είπα αυτό το οποίο είπα σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία του έδωσα, δηλαδή πολλά αρχεία. Ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε; Τις είπα, δε θα τις επαναλάβω. Τι απέδωσαν οι φοροεισπρακτικές ενέργειες Καπελέρη; Απέδωσαν πολλά χρήματα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ποιος τα διέρρεε, ο κ. Καπελέρης; Όχι, αλλά όταν δίνεις σε κάποιον τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία για περίπου 2.000 άτομα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Σε κάποιους θα τα δώσει να τα χειριστούν και άρα από αυτό μπορεί να υπάρξει διαρροή.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον κ. Διώτη δεν υπήρχε το ίδιο πρόβλημα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος; Είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, εγώ αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, είναι ότι ζήτησα τα στοιχεία, έδωσα τα 20 πρώτα ονόματα και μετά το σύνολο των στοιχείων.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ζητήσετε και τα κρατήσατε για τον εαυτό σας – αυτό προκύπτει – και μέχρι σήμερα δε μας λέτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πού είναι το CD.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά τη σκέψη για σύσταση επιτροπής, η σκέψη υπήρχε για μια σύσταση ενός ειδικού κλιμακίου, όπως αυτά γίνονται. Ένα ειδικό κλιμάκιο όμως, όπως το είπα ήδη και επαναλαμβάνω τώρα τον εαυτό μου, αφορά τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων και του αντικείμενου του και στη «Διαύγεια». Άρα, οποιαδήποτε προσπάθεια τήρησης του απορρήτου σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές πέφτει στο κενό. Όσο αφορά το γιατί δεν πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα, αυτή είναι δουλειά της υπηρεσίας στο πλαίσιο των επιχειρησιακών της ενεργειών. Πότε συναντήθηκα με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Πλασκοβίτη, με τον κ.Διώτη, το έχω πει και θα το ξαναπώ. Με τον κ. Καπελέρη κάποια στιγμή γύρω στο Νοέμβριο, με τον κ. Πλασκοβίτη σχεδόν καθημερινά, καθότι ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και με τον κ. Διώτη μετά τη απάντηση στη Βουλή. Επειδή ρωτήσατε πόσες φορές έχω δει τον κ. Διώτη, στις 24/5 ήταν η εκτελεστική γραμματεία του επιχειρησιακού προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετείχε και στις 27/5 έγινε μια πιο μικρή σύσκεψη για την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Διώτης και η τρίτη φορά που τον συνάντησα ήταν οι δύο μας και μιλήσαμε για το θέμα αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στην εκτελεστική γραμματεία δεν θέλατε να του το παραδώσετε, δηλαδή;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά την ερώτηση «το στείλατε στον κ. Διώτη με την ασφάλεια σας;», ναι, αφότου το συζητήσαμε και του εξήγησα περί τίνος επρόκειτο στη συνάντησή μας, στη συνέχεια το έστειλα με την ασφάλειά μου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί δεν του το δώσατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Στον οικονομικό εισαγγελέα γιατί δεν πήγα, απάντησα. Μου κάνει τεράστια εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το Νταβός, ειλικρινά δηλαδή, με αυτήν τη συνομωσιολογική λογική. Αποκαλύψατε, είπατε προ ολίγου, ότι είδατε επικεφαλείς τραπεζών στο Νταβός. Αλήθεια, αποκαλύψαμε ότι πήγαμε στο Νταβός όχι για τουρισμό, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά που κάνεις πηγαίνοντας στο Νταβός.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδαμε και τα αποτελέσματα εξάλλου της δουλειάς αυτής. Η χώρα, πραγματικά, είναι εκεί που πρέπει να είναι, όταν κάνουν τη δουλειά τους οι υπουργοί και πρωθυπουργοί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί όχι ενημέρωση στον κ. Βενιζέλο, απάντησα ότι η ενημέρωση στον Υπουργό Οικονομικών για τις τρέχουσες υποθέσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν τις προθέσεις αυτές. Καταρχάς, το έτος 1995 εγώ δε θυμάμαι να το έχω αναφέρει. Πιθανόν να το έχουν αναφέρει κάποιοι άλλοι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το επιβεβαιώνετε, λοιπόν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι, εφόσον μιλάμε για καταθέσεις περίπου μέχρι το 2007, αυτές οι καταθέσεις μπορεί να προέρχονται από την τελευταία εικοσαετία ή δεκαετία. Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν το γνωρίζει κανείς. Όχι, δεν ετέθη στο Υπουργικό Συμβούλιο Λουκά Παπαδήμου το ζήτημα αυτό. Ναι, επικοινώνησα με τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη και τον κ. Μπάνο, όπου τους είπα αυτά που σας έχω πει και εσάς και τίποτε παραπάνω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα εννοείτε; Προσφάτως εννοείτε; Η ερώτησή μου είναι για τον πρόσφατο χρόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Απάντησα στην ερώτησή σας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επικοινωνήσατε, λέτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Από ό,τι βλέπετε οι απαντήσεις και οι θέσεις του ενός και του άλλου δε συμπίπτουν απολύτως. Άρα, η λογική ότι, κατά κάποιον τρόπο, είναι μια συναίνεση για να πούμε όλοι ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι προφανές ότι δεν ισχύει. Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα, όμως, τι είπατε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Διώτη, με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Μπίκα, με τον κ. Μπάνο και με τον κ . Πλασκοβίτη. Σας ρώτησα τι είπατε σε αυτές τις επικοινωνίες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν απαντήσατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δικαίωμά σας να το θεωρείτε αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι δικαίωμά μου να το θεωρώ. Δεν απαντήσατε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κλείνω με τη φοβερή σας φράση «ουδείς σάς υποχρέωσε να πάρετε καταστροφικές αποφάσεις». Πράγματι, ουδείς μάς υποχρέωσε να μην καταρρεύσει η χώρα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς μας υποχρεώσατε να υφιστάμεθα τις αποφάσεις σας. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όπως και ουδείς υποχρεώνει και τη σημερινή Κυβέρνηση να μην πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πονούν πάρα πολύ, αλλά θα το κάνει, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιζεί.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι το λέτε εσείς, βεβαίως, είναι ένας λόγος παραπάνω να μην ψηφίσει κανείς τις αποφάσεις αυτές.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αρβανίτης.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, διευκρινιστικά, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αντιδράσεις τις οποίες συνάντησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Παπανδρέου εν σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ανέφερε κατά την πρωτολογία του, θα ήθελα να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές οι αντιδράσεις και από πού προέρχονταν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να απαντήσετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

Από http://infognomonpolitics.blogspot.gr

4) Διαγραφή και προανακριτική για τον Γ.Παπακωνσταντίνου

“Τη διαγραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ, μετά τις αποκαλύψεις για διαφορές μεταξύ των δύο λιστών Λαγκάρντ. Είχε προηγηθεί η διάψευση από τον κ. Παπακωνσταντίνου των πληροφοριών περί αλλοίωσης από τον ίδιο της λίστας Λαγκάρντ λόγω εμπλοκής σε αυτή συγγενικών του προσώπων. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού στην υπόθεση. Νωρίτερα, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον το ένα από τα τέσσερα ονόματα που βρέθηκαν στα τρία καινούργια αρχεία της λίστας παραπέμπει ευθέως στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Το βράδυ της Παρασκευής, οκυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αναμένεται η κατάθεση πρότασης από τη συγκυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε και επισήμως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίζει ότι θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό». Παράλληλα, κύκλοι της Ιπποκράτους ανάφεραν πως «το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα ζητηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Σχετικό αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να προωθηθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το περιεχόμενο των δύο αιτημάτων θα διαφέρει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος – κατά δική του παραδοχή – «ξέχασε» τη λίστα στο γραφείο του επί ένα χρόνο.
Την πρότασή των Ανεξάρτητων Ελλήνων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Νότης Μαριάς. Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στα κόμματα αντίγραφο της λίστας και της κίνησης των σχετικών λογαριασμών καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οι προσπάθειες απόκρυψης οδηγούν σε συγκάλυψη προσώπων τα οποία έχουν διαπράξει παράνομες ενέργειες που σχετίζονται και με το πολιτικό χρήμα.
Σημειώνεται ότι η προανακριτική επιτροπή διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες (και όχι πολιτικές, στις οποίες περιορίζεται η Εξεταστική) και θεωρείται «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι από τη «στιγμή» τέλεσης του αδικήματος έχουν μεσολαβήσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαΐου και Ιουνίου 2012) και έχουν ορκιστεί δύο συνθέσεις της Βουλής, το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί παραγραφή του είναι ισχυρό. Σε αυτή την περίπτωση, η όλη διαδικασία δεν θα οδηγήσει σε Ειδικό Δικαστήριο.
Διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ:
Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.
Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.
Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.
Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε – γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό – ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.
Εκκρεμεί επίσης – το ερώτημα που αφορά την «πηγή» που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη «λίστα» τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.
Σχολιάζοντας τη διαγραφή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε σε δήλωσή του:«Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της ‘λίστας Λαγκάρντ’ σε εμένα προσωπικά. Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου. Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη ‘λίστα Λαγκάρντ’ από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».
Διαψεύδει ο Παπακωνσταντίνου
Είχε προηγηθεί λίγες μόλις ώρες νωρίτερα η ανακοίνωση – διάψευση των περί αλλοίωσης της λίστας εκ μέρους του πρώην υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «κατασκευή ενοχής». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται:
«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», σύμφωνα με την οποία «φωτογραφίζονται» άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί «αλλοίωσης». Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
  • Καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
  • Καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει – παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
  • Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
  • Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση.
Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως – ονομαστικά και άμεσα – και να γίνει πλήρης διερεύνηση».
Παράλληλα, σε δηλώσεις του λίγα λεπτά νωρίτερα στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο πρώην υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία, υποστήριξε ότι δεν έχει προβεί σε καμία αλλοίωση και διερωτήθηκε «αν είναι ποτέ δυνατόν» να έπαιρνε «αυτό το ‘ηλίθιο’ ρίσκο».
Νωρίτερα, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον το ένα από τα τέσσερα ονόματα που βρέθηκαν στα τρία καινούργια αρχεία της λίστας Λαγκάρντ παραπέμπει ευθέως στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο φέρεται ότι είχε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC. Διαβάστε εδώ όλες τις σημερινές εξελίξεις για την υπόθεση
Το βράδυ της Παρασκευής ο φάκελος προωθήθηκε στη Βουλή, ενώ η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα θα συνεχιστεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Θύελλα αντιδράσεων για τις αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις για τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε έως πρότινος στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.
Νέα Δημοκρατία
«Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική Λίστα Λαγκάρντ διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα πως «οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες».
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στο Σκάι, έκανε λόγο για περίπτωση «καραμπινάτης πλαστογραφίας», σημείωσε πως πλέον «ανοίγει ο δρόμος για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή» και ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ακόμα και εντός της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς.
ΠΑΣΟΚ
Να βγουν στο φως όλα με διαφάνεια προέτρεψε νωρίτερα, μέσω του Σκάι, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο Βήμα 99,5, κάλεσε να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ όσοι εμπλέκεται το όνομά τους στην υπόθεση.
ΔΗΜΑΡ
Τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της λίστας ζητά από την πλευρά της η συμπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».
Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε πως το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί όπως και η ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ καθώς σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.
ΣΥΡΙΖΑ
«Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ»ανέφερε σε ανακοίνωσή το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε βάρος του πολιτικού σχηματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Και το κυριότερο. Είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Της παραπάνω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ανέφερε: «Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε με προκαταρκτική επιτροπή». Σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή για τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» πρέπει να εξετάσει αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα είχαν δηλώσει αυτά τα ποσά ή όχι.
Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για «σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες, και την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου, και με Καπελέρη και με Διώτη»και εκτίμησε ότι «η νέα γραμμή του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρρεύσει σύντομα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ, αυτή τη φορά δεσμεύεται ότι δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύστασης της νέας αυτής επιτροπής.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Αντίδραση υπήρξε και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισε από τα Χανιά την ανάγκη να τιμωρηθούν «όλοι όσοι παρανόμησαν σε βάρος του ελληνικού λαού». «Έρχονται και φεύγουνε διάφορες λίστες, λίστες με παράνομους που πήραν τα χρήματα από τον ελληνικό λαό, τα έβγαλαν στο εξωτερικό για να εξαγοράσουν στη συνέχεια τα κατασχεμένα σπίτια, τις κατασχεμένες επιχειρήσεις, τα κατασχεμένα χωράφια του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Τόνισε ακόμη ότι είναι η ώρα να συλλάβει η ελληνική δικαιοσύνη εκείνους οι οποίοι παρανόμησαν και να δημευτούν οι περιουσίες τους. «Είναι η ώρα που δεν θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο με τους δήθεν νόμους περί ευθύνης υπουργών και τις βουλευτικές ασυλίες πολιτικοί, που δεν έβαλαν απλώς το δάκτυλο στο μέλι, αλλά που εκτέλεσαν τις ελληνικές οικογένειες», τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Πολιτεία δεν τιμωρήσει παραδειγματικά εκείνους που «λήστεψαν» τον ελληνικό λαό, τότε «θα είναι υπεύθυνοι για την ατιμωρησία εκείνοι που θα ξεσηκώσουν πλέον τη λαϊκή οργή και θα οδηγήσουν σε λαϊκά δικαστήρια αυτούς, που μένουν τόσα χρόνια ατιμώρητοι».
Παράλληλα, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Όπως ανέφερε, το κόμμα του διαθέτει 18 βουλευτές και για τη σύσταση της επιτροπής απαιτούνται 30 βουλευτές. Προφανώς, εφόσον υπάρχει και ανάλογη διάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, ο αριθμός των 30 βουλευτών υπερκαλύπτεται.
ΚΚΕ
«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί τοΚΚΕ, ενώ τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις», όπως αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

ΠΗΓΗ - http://tvxs.gr

5) Ντοκουμέντο! – Το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα Λαγκάρντ

Οι καταθέσεις των ανθρώπων που την παρέλαβαν από το Παρίσι

Παπαδάκου Γιάννα 


Το Βήμα αποκαλύπτει το πόρισμα των εισαγγελέων Γρηγ. Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη με τους λογαριασμούς των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου! Παράλληλα δημοσιεύουμε όλες τις καταθέσεις των ανθρώπων , που παρέλαβαν την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ από το Παρίσι. Εξαιρετικό για την υπόθεση στοιχείο,όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας είναι το γεγονός ότι ο ψηφιακός δίσκος (CD) που παρελήφθη αρμοδίως από τις Αρχές της Γαλλίας, περιέχει συνολικά 2062 αρχεία, ενώ η φορητή μονάδα αποθηκεύσεως (USB), περιέχει 2059 στοιχεία.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της σύγκρισης του περιεχομένου των δύο ηλεκτρονικών αρχείων που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Δηλαδή του αντιγράφου του αρχικού που ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο και του πιο πρόσφατου που παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές από τις γαλλικές μετά από σχετικό αίτημα. Ιδιαίτερη αξία για τη διαφορά αυτή έχει η κατάθεση του Διευθυντή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ κυρίου Θεόδωρου Φλωράτου μέλους της τριμελούς επιτροπής που μετέβη πρόσφατα και μάλιστα αυθυμερόν στην Γαλλία με προκειμένου να παραλάβει εκ νέου την περίφημη λίστα και ο οποίος μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, κατέθεσε τα εξής ενδιαφέροντα: «Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής. Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι. Δεύτερον πόσα ονόματα περιέχει αριθμητικά. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικούς φακέλους και ότι ο κάθε φάκελος περιέχει το προφίλ του καταθέτη».

Από http://infognomonpolitics.blogspot.gr

6) Γ. Ραγκούσης: «Ο τερματισμός της αξιοποίησης της λίστας αποφασίστηκε από τον κ. Βενιζέλο»

Κεραυνούς κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπολύει ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και τα όσα του καταλόγισε ο συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ο κ. Ραγκούσης κατηγορεί προσωπικά τον κ. Βενιζέλο για τον τερματισμό της αξιοποίησης της λίστας, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση Λαγκάρντ ως μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα.
Διαβάστε τη δήλωση του Γιάννη Ραγκούση αναλυτικά:
«Μετά την χθεσινή γνωστοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα, είναι προφανές, ότι πλέον αναδεικνύονται δύο – και όχι ένα – μείζονα θέματα εξίσου σοβαρά, αυτοτελή, που το ένα σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί ή δεν υποσκελίζει το άλλο.
1. Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση τεσσάρων ονομάτων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός απολύτως προκλητικό, αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο.
2. Ο τερματισμός της αξιοποίησης της λίστας, που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2011 προσωπικά από τον κ. Βενιζέλο, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο ίδιος πριν από τρεις μήνες περίπου. Μιας λίστας, ο έλεγχος της οποίας είχε ξεκινήσει μερικώς από τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε και την πρωτοβουλία να αποσταλεί στην Ελλάδα.
Όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα. Ιδίως για μια κυβέρνηση που, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους, αναγκάστηκε να περικόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις.
Όπως έχω ξαναπεί, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στο σύνολο τους, τα τρία προηγούμενα χρόνια, ήταν εκ των πραγμάτων μια κυβέρνηση μόνες τους.
Λειτούργησα και λειτουργήσαμε πάντοτε, με καλή πίστη απέναντι τους, θεωρώντας αδιανόητο είτε το ενδεχόμενο της αλλοίωσης, είτε το ενδεχόμενο της μη αξιοποίησης μιας τέτοιας λίστας. Εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς προκύπτει ότι κάναμε μεγάλο λάθος που λειτουργήσαμε καλοπροαίρετα και με καλή πίστη.
Σε καμία κυβερνητική – τυπική ή άτυπη- συνεδρίαση που εγώ συμμετείχα δεν έγινε ποτέ αναφορά σε ύπαρξη τέτοιας λίστας, πολλώ μάλλον σε οτιδήποτε σχετικό είτε για αλλοίωση είτε για παύση της αξιοποίησής της. Είναι προφανές ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε -προσωπικά ποτέ δεν θα συναινούσα- σε μία τέτοιου τύπου διαχείριση της λίστας.
Προσωπικά έμαθα την ύπαρξη της μόλις τον Οκτώβριο του 2012, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και την δημόσια παραδοχή από τον κ. Βενιζέλο ότι ήταν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ, αλλά από τον Αύγουστο του 2011 ο ίδιος αποφάσισε , χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει, να σταματήσει τον έλεγχο επί αυτής.
Δεύτερον. Για την ελληνική κοινωνία, η αποκατάσταση του ηθικού κύρους της πολιτικής πρέπει να είναι καθολική και πλήρης και όχι αποσπασματική και με αποκλειστικό γνώμονα το τρέχον πολιτικό συμφέρον της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Επομένως, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να αφορά μόνο στην αλλοίωση και να μην αφορά ταυτόχρονα και στο σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποκαταστήσει – εν μέρει – την τρωθείσα ηθική υπόσταση της πολιτικής. Παίρνοντας μια καθαρή απόφαση να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση. Αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απεμπολήσουν αυτή την ευκαιρία, θα έχουν υπογράψει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού συστήματος με τα σημερινά του χαρακτηριστικά.
Εάν η τελική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι να συσκοτιστεί το σκέλος των πολιτικών ευθυνών που αφορά στον τερματισμό του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, τότε ας μην διερωτώνται κάποιοι γιατί καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο υπαρκτό πολιτικό προσωπικό και γιατί μέρα με την ημέρα ενισχύεται η εκλογική επιρροή των άκρων».

ΠΗΓΗ - http://www.koutipandoras.gr

7) Ατάκες Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που θα μείνουν στην ιστορία


ΠΗΓΗ - http://www.koutipandoras.gr

8) ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ


9) Ευθείες βολές Διώτη σε Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο

Ευθύνες στους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο για τον τρόπο που χειρίστηκαν την περιβόητη “λίστα Λαγκάρντ” επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.
Δίνοντας τη δική του εκδοχή ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι:
* «Στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου απέστειλε ένα USB, το οποίο μου παραδόθηκε ατύπως χωρίς οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο και χωρίς οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του Υπουργού».
* «Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις αφορούσαν παλαιότερες εγγραφές, ανάγονταν δηλαδή σε χρονικό διάστημα πολύ πριν την περιέλευση της χώρας μας σε οικονομική δυσπραγία».
* «Ενημέρωσα για την ύπαρξη του USB τον νέο Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την πρώτη συνάντησή μου μαζί του , ώστε να λάβω εντολές περί του πρακτέου. Ο Υπουργός συμφώνησε με την άποψή μου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μη νόμιμο αποδεικτικό μέσο, το κράτησε και δεν μου έδωσε περαιτέρω εντολή».
Επιπλέον ο κ. Διώτης ανέφερε ότι : « Τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να διενεργήσει η υπηρεσία μου επείγοντας φορολογικό έλεγχο περίπου 750 προσώπων σχετικά με εξαγωγή ποσών για το έτος 2009. Λίγες μέρες αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών με νεώτερο έγγραφό του έδωσε εντολή σε εμένα προσωπικά να γίνει σχετικός έλεγχος για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που αφορούσαν το έτος 2010 για συνολικά 743 φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων υπήρχαν εσφαλμένα ΑΦΜ . Ζήτησα διευκρινίσεις και ουδέποτε μας παρασχέθηκαν».

ΠΗΓΗ - http://www.newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ: 1) Συγκυβέρνηση και Χ.Α. κατά της διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ., 2) Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων η “λίστα Λαγκάρντ”

REBLOGGED : http://eadikigoroi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *