Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

"ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ" ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ!!!

Μετά την επιστολή του πρωθυπουργού στο Eurogroup, όπου όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για "επαναδιαπραγμάτευση" αλλά αντιθέτως διατυπώνεται ρητά η προσήλωση και η πίστη στα μνημόνια, και για να μην έχει πλέον κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι η "επαναδιαπραγμάτευση" πάει περίπατο,  διαβάστε και τα παρακάτω:
1) Η νέα ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε από το σχέδιό της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι δανειστές θα απορρίψουν το αίτημα, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 174 δισ. ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Όπως υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός στους Financial Times, το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά.
Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ αλλά πρόσθεσε ότι το τούνελ είναι μεγάλο
ΠΗΓΗ:http://www.naftemporiki.gr
2) Ομολογία Στουρνάρα στη Βουλή: "Για να διαπραγματευτείς πρέπει και το έτερο μέλος να διαπραγματεύεται"...  "Όταν το έτερο μέλος δεν θέλει και εσύ δεν μπορείς να το εξαναγκάσεις, θα περιμένεις"
Το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωση του στους Financial Times, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
"Η δήλωσή μου όπως ήταν στο κείμενο ήταν σωστή", είπε ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο η "καλή εφημερίδα επέλεξε να βάλει στον τίτλο του άρθρου μόνο τη μισή φράση". Δηλαδή "δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα περισσότερο".

Αυτό ήταν το δημοσίευμα


"Είπα ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε πριν πάρουμε μέτρα για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα σε τροχιά και μετά", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Και υπάρχει μία πραγματικότητα, πρόσθεσε: "Για να διαπραγματευτείς πρέπει και το έτερο μέλος να διαπραγματεύεται".
Και υπενθύμισε τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν έχει διάθεση να διαπραγματευτεί. "Όταν το έτερο μέλος δεν θέλει και εσύ δεν μπορείς να το εξαναγκάσεις, θα περιμένεις", επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr
3) Την παραίτησή του από το υπουργείο Εργασίας, λίγες ώρες μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης υπέβαλε ο υφυπουργός και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του, λόγος της παραίτησης είναι η διαφωνία του με την μη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, και συγκεκριμένα με όρους στα εργασιακά, τα οποία «θα έπρεπε να έχουν τεθεί εξ' αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και οχι να γίνουν "γαργάρα".
Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του Ν. Νικολόπουλου
«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.
Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.
Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».
Το επαναλαμβάνω και σήμερα.
Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.
Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.
Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι».

4) Περί "επαναδιαπραγμάτευσης" ούτε κουβέντα στο Eurogroup!

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012», προανήγγειλε χαρακτηριστικά...
Από τις Βρυξέλλες σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν «ανελαστικοί», δεν διαπραγματεύθηκαν την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει μέσα στο τρέχον έτος. Γι΄ αυτό και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων ύψους τριών δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί το Μάρτιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας και το Eurogroup απαιτεί τη λήψη τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Στουρνάρας με τις δηλώσεις του «ξανάπιασε το νήμα» ακριβώς από εκεί που το είχε αφήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει μετά το σαφές μήνυμα της κάλπης: Υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012, ώστε μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων. Εμμέσως δε, συμφώνησε με την «ανελαστική στάση» που κράτησαν οι ομόλογοί του υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».
Για την επιμήκυνση και τα ελληνικά αιτήματα
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών γιατί δεν τέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση, ανέφερε πως δεν έθεσε επισήμως το ζήτημα διότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». Πάντως, έκρουσε κώδωνα κινδύνου, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων γι΄αυτό και οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έθεσε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ' ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση –όπως είπε - ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 , δηλαδή τα 14,8 δισ. ευρώ , αλλά σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. Για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, σημείωσε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.


«Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.


Η επιστροφή της τρόικας
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.
Ο κ. Στουρνάρας έδωσε το κλίμα από τη συνεδρίαση του Eurogroup λέγοντας ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος» δήλωσε.
Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αργά τα ξημερώματα, οι υπουργοί εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Γιούνκερ, είπε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. «Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Ο κ. Γιούνκερ, αναφέρθηκε και στο ελληνικό ομόλογο το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου και για το οποίο διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurgroup, αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου του Eurogroup για δυόμισι χρόνια ακόμη. Έτσι, μπήκε και τέλος στη σεναριολογία που είχε αναπτυχθεί εδώ και καιρό σχετικά με τους υποψήφιους να αναλάβουν τη θέση του κ. Γιούνκερ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια προοπτική στην οποία ήταν αντίθετη η Γαλλία. Πάντως, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά σύντομα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *