Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΕΛΗ

Προσφάτως πληροφορηθήκαμε, ότι έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δημήτρη Πατέλη, ο οποίος και παραπέμφθηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών Δ.Ε.Π. των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η εκδίκαση της υποθέσεώς του ορίσθηκε για την 10 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η δίωξη και η παραπομπή του εν λόγω καθηγητή είναι κρίσιμο ζήτημα, διότι, κατά την εκτίμησή μας, διακυβεύεται το συνταγματικό δικαίωμα ενός πολίτη και μάλιστα πανεπιστημιακού λειτουργού να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να ασκεί ελευθέρως κριτική σε ζητήματα, τα οποία άπτονται της εκπαιδευτικής πολιτικής και του τρόπου λειτουργίας του πανεπιστημίου. Όσο σκληρή και εάν είναι μία κριτική ή όσο και εάν διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις κάποιου, θεωρούμε απαράδεκτο να διώκεται και να παραπέμπεται γι’αυτήν την κριτική του και γι’αυτές τις απόψεις του, όποιες και εάν είναι αυτές, όταν δεν υπάρχει το στοιχείο της κακοβουλίας και του δόλου. Η κριτική και οι απόψεις πρέπει να απαντώνται με επιχειρήματα και με γόνιμο διάλογο, πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για πανεπιστημιακούς λειτουργούς, και όχι με πειθαρχικές διώξεις. Η πειθαρχική δίωξη για τέτοια ζητήματα, το μεν υποδηλώνει έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων, τα οποία να αντικρούουν την όποια αντίθετη άποψη και την όποια κριτική, όσο σκληρή και εάν είναι αυτή, το δε δημιουργεί την αίσθηση της εκδικητικότητας και του ρεβανσισμού. Τώρα διώκεται και παραπέμπεται για τις απόψεις του και την κριτική του ο καθηγητής κ. Πατέλης, αύριο ενδεχομένως να είναι κάποιος άλλος συνάδελφός του ή κάποιος άλλος πολίτης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, κύρια αφορμή για τη δίωξη και την παραπομπή του καθηγητή κ. Πατέλη ήταν η έντονη κριτική, την οποία είχε ασκήσει στον τέως πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακ. Γρυσπολάκη σε σχέση με τον τρόπο αναδείξεώς του, ως πρύτανη, το έτος 2008, αλλά και σε σχέση με τις απόψεις και τις ενέργειές του με τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Συγκεκριμένα, το έτος 2008 διεξήχθησαν πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Σ’ένα από τα εκλογικά τμήματα και ειδικότερα σ’αυτό των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών εισήλθαν με τη βία άγνωστοι κουκουλοφόροι, οι οποίοι διέκοψαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας και κατέστρεψαν τις κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στο συγκεκριμένο τμήμα. Αντί, λοιπόν, να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία στο συγκεκριμένο τμήμα, ως όφειλε να πράξει ο τέως πρύτανης, εκρίθη απαραδέκτως, ότι αρκούσε το εκλογικό αποτέλεσμα από τα υπόλοιπα τμήματα, βάσει των οποίων ερχόταν οριακά πρώτος ο συνδυασμός του κ. Γρυσπολάκη!
Όπως ήταν επόμενο, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Ο δε διωκόμενος καθηγητής κ. Πατέλης, ως πολίτης και ως πανεπιστημιακός λειτουργός, προασπίστηκε τη νομιμότητα, καταγγέλλοντας εντόνως την ενέργεια του τέως πρυτάνεως και του Υπουργείου να κατακυρώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ως πολίτης, ο κ. Πατέλης είχε το συνταγματικό δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του και να ασκήσει κριτική. Ως πανεπιστημιακός λειτουργός, είχε και την υποχρέωση να το πράξει, εφόσον είχε διαπιστώσει, κατά την άποψή του, παραβίαση του νόμου και φαλκίδευση της εκπαιδευτικής πολιτικής ή του τρόπου λειτουργίας του πανεπιστημίου. Σημειωτέον, ότι ακόμη και το γνωστικό αντικείμενο του καθηγητή κ. Πατέλη, ήτοι «Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης» (Τομέας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών), του έδινε και του δίνει μία μεγαλύτερη ευχέρεια να διατυπώνει απόψεις σε σχέση με κοινωνικοπολιτικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και να ασκεί κριτική.
Σε κάθε περίπτωση, είτε συμφωνούσε κανείς με τις απόψεις του καθηγητή κ. Πατέλη, είτε όχι, θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμά του να τις εκφράζει δημόσια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την πειθαρχική ή άλλη δίωξή του. Το αυτό ισχύει για τις απόψεις του οποιουδήποτε καθηγητή.
Τελικώς, η έντονη κριτική του καθηγητή κ. Πατέλη σε σχέση με το ζήτημα των πρυτανικών εκλογών του 2008 δικαιώθηκε, καθότι το ΣτΕ, με την αριθμ. 2746/2010 απόφασή του, ακύρωσε εκείνη τη διαδικασία, ως μη σύννομη, διατάσσοντας την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στο εκλογικό τμήμα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (Δείτε σχετικά: ΣτΕ: Άκυρες οι πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης). Οι εκλογές επαναλήφθηκαν και ο καθηγητής κ. Γρυσπολάκης απώλεσε την πρώτη θέση, μετατρεπόμενος σε τέως πρύτανη. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι όντως εξελέγη με μη σύννομη διαδικασία. Ο δε καθηγητής κ. Πατέλης δικαιώθηκε, ως προς την ουσία της κριτικής του, ήτοι για το μη σύννομον της διαδικασίας αναδείξεως του πρυτάνεως.
Ωστόσο, ο καθηγητής κ. Πατέλης ευρέθη κατηγορούμενος ουσιαστικώς γι’αυτήν την κριτική του, την οποία όφειλε να κάνει, προασπιζόμενος τη νομιμότητα. Τη δε πειθαρχική δίωξη κίνησε ο ίδιος ο τότε πρύτανης κ. Γρυσπολάκης, ο οποίος είχε γίνει πρύτανης, στηριζόμενος σε μη σύννομη και για το λόγο αυτό ακυρωθείσα εκλογική διαδικασία! Επισημαίνουμε, ότι σκληρή κριτική σε βάρος των επικριτών του, συναδέλφων του, φοιτητών, πολιτικών κομμάτων, κλπ, ασκούσε και ασκεί και ο τέως πρύτανης κ. Γρυσπολάκης, χωρίς αυτό να έχει επισύρει κάποια πειθαρχική ή άλλη δίωξή του (Δείτε σχετικά: Ιωακείμ Γρυσπολάκης: Επίθεση στην πολιτική ηγεσία για τη μη εφαρμογή του νόμου – πλαίσιου). Ορθώς δεν έχει ασκηθεί, διότι είχε και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και να ασκεί κριτική. Αυτό, όμως, θα έπρεπε να ισχύει για όλους και όχι επιλεκτικά.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, κατά την εκδίκαση της υποθέσεως στο ΣτΕ, ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, θα τεθούν όλα τα ζητήματα στην ορθή βάση τους και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για τον καθηγητή κ. Πατέλη. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, ως φόβητρο, για κάθε πανεπιστημιακό λειτουργό ή πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να ασκεί κριτική στα όσα θεωρεί κακώς κείμενα.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *